اعمال شب و روز عید غدیر
هنگام دیدار با یکدیگر سلام کرده، دست داده و نعمت این روز را تبریک بگویید. این مطالب را حاضرین به غایبین اطلاع دهند. باید افراد بى نیاز به یارى نیازمندان شتافته و توانگران به افراد ضعیف کمک کنند. رسول خدا (صلی الله علیه و آله) این مطلب را به من دستور داده بود. |
فضیلت عید غدیر با نگاهی بر اعمال این روز به نقل از کتاب شریف المراقبات مرحوم میرزا جوادآقاتبریزی (اعلی الله مقامه الشریف)
سید (قدس سره) به نقل از امام رضا (علیه السلام) از پدران پاکش، سخنرانى طولانى و ارزنده امیرالمؤمنین (علیه السلام) در روز غدیر را روایت کرده است که آخر آن چنین است:
"...بعد از پایان مراسم، خانواده خود را در وسعت و آسایش قرار داده با برادرانتان نیکى نموده و به خاطر نعمت هایى که خداوند متعال به شما ارزانى داشته است، از او سپاسگزارى نمایید. گرد هم آیید تا امور شما سامان پذیرفته، به یکدیگر نیکى کنید، تا خداوند الفت شما را بپذیرد. خداوند در این روز چند برابر پاداش عیدهاى قبل و بعد آن در چنین روزى را به شما عنایت مى کند، شما هم نعمت هاى الهى را که در اختیار دارید به یکدیگر ببخشید. نیکوکارى در این روز، مال را افزایش و عمر را طولانى مى کند. مهربانى با یکدیگر، رحمت و عطوفت خداوند را برمى انگیزد. از مالى که خداوند به شما داده است، به اندازه توانایى به برادران و خانواده خود بخشیده، با یکدیگر خوشرو بوده و در دیدارهاى خود مسرور باشید... ."
"کسى که مؤمنى را در شب آن افطار دهد، مانند کسى است که ده فئام را افطار داده باشد. شخصى برخاسته و گفت: امیرالمؤ منین (علیه السلام) فئام چیست؟ حضرت فرمودند: صد هزار پیامبر و صدیق و شهید."
و ادامه دادند: "چه رسد به این که جمعى از مردان و زنان مؤمن را سرپرستى کند که من ضمانت مى کنم خداوند، امان از فقر و کفر، به عنایت فرماید. اگر در شب یا روز آن یا بعد از آن ، تا عید سال آینده، مرگ او فرا رسد و گناه کبیره اى انجام نداده باشد، پاداش او با خداست ... ."
"هنگام دیدار با یکدیگر سلام کرده، دست داده و نعمت این روز را تبریک بگویید. این مطالب را حاضرین به غایبین اطلاع دهند. باید افراد بى نیاز به یارى نیازمندان شتافته و توانگران به افراد ضعیف کمک کنند. رسول خدا (صلی الله علیه و آله) این مطلب را به من دستور داده بود."
مراقبت شب عید غدیر: شب زنده داری.
اعمال شب عید غدیر:
1) به جا آوردن 12 رکعت نماز؛1 که در یازده رکعت نخست در هر رکعت، حمد و 11 مرتبه سوره «قل هو الله احد» و یک مرتبه آیت الکرسی خوانده شود. اما در رکعت دوازدهم 7 مرتبه حمد و 7 مرتبه «قل هو الله» بخواند. در قنوت آخر نیز دعا کند و حوائج خود را بطلبد.
2) خواندن دعای «اَللّهُم اِنَّکَ دَعَوْتَنا اِلى سَبیلِ طاعَتِک...» 2
3) افطاری در این شب معادل افطار صد هزار پیامبر و صدیق و شهید است.
مراقبت روز عید غدیر
ا1) روز 18، برترین روز از جهت اتمام نعمت و اکمال دین
2) به اخلاق امام علی (علیه السلام) بیندیش که چگونه جامع اضداد بود.
3) مستحب مؤکد است که اول روز غسل کند.
4) عید بگیرد.
5) توسعه بر عیال و نیکی بر برادران داشته باشد تا بر عمرش افزوده گردد.
6) شکر خداوند به جای آورد.
7) خوشرویی و سرور داشته باشید.
8) لباسهای پاکیزه بپوشد.
9) ارتباط و اتصال به اهل ایمان یابید.
10) بوی خوش استعمال کند.
11) به مردم بیشتر توجّه کرده و وام و بخشش داشته باشد که درهمی بخشیدن در این روز معادل 000/200برابر روزهای دیگر است.
12) مصافحه کرده و به این شکل تهنیت گوید «اَلْحَمْدُلِلّهِ الّذى جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسّکینَ بِِِوِلایَةِ اَمیرِالْمُؤمِنینَ وَالْاَئِمَّةِ عَلَیْهِمُ السّلامُ».
13) روزه بگیرد.
14) زیارت حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) کند.
15) دو رکعت نماز نزدیک ظهر به جا آورده و سجده شکر کند و در آن صد بار «شکراً لله» بگوید. دعای «اللّهم انّی اسئلک بان لک الحمد... » را خوانده و به سجده رود، صد مرتبه «حمداً لله» و صد مرتبه «شُکراً للّه» بگوید. پس از این نماز گوئیا در محضر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در روز غدیر بار یافته و با ایشان بیعت کرده و اینک زیر پرچم حضرت ولی عصر (اروحنافداه) قرار گرفته است.
16) دو رکعت نماز نیم ساعت قبل از ظهر ـ حمد + 10 مرتبه «قل هوالله احد» + 10 مرتبه، «انا انزلناه» + 10 بار آیت الکرسی ـ بعد از سلام بخواند «رَبَّنا اِنَّنا سَمِعْنا ...» + درخواست حاجت کند برای دنیا و آخرت.
17) آخر روز را به میزبان معصوم آن روز بسپارد.
شام عید غدیر
1) افطار و تصدق دهد.
2) به خود و عیال خویش توسعه دهد.
3) به دیگران اظهار سرور و خوشحالی نماید.
4) حمد و شکر الهی گوید.
5) حین ملاقات با دیگران تهنیت و تبریک گوید.
6) در مصافحه دعای روز غدیر را بخواند.
7) به دنبال رفع نیاز و برآوردن حوائج اهل ایمان باشد.
8) زیارت حضرت مولی علی (علیه السلام) کند.
9) نماز و دعاء و تهجد و قیام را از سایر شبها بیشتر اهتمام ورزد.
10) روز خود را به امام معصوم آن روز بسپارد.
-------------
پی نوشت:
1. به ترجمه المراقبات ص 424 مراجعه کنید.
2. الاقبال، ج 2، ص237.